Program


A Bernhardi-ügy-VÁROSMAJOR
5

A Bernhardi-ügy-VÁROSMAJOR

A bécsi Erzsébet Klinikán haldoklik egy lány, de nem tudja, hogy csak percei vannak hátra. Bernhardi professzor, a klinika igazgatója, megtiltja a papnak, hogy betegének feladja az utolsó kenetet, és ezzel ráébressze a valóságra. A lány meghal.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 20. szombat, 19:00

Az eset nyilvánosságot kap, és azonnal botránnyá dagad. Bernhardi párt- és karrierharcok közepén találja magát. Az ügyből ürügy válik, rácsap a sajtó, a vitába beszáll az egészségügyi miniszter és a parlament. A morális kérdést a politika a zsidó származású orvos elleni bűnperré fokozza le, a tények helyét átveszik az önkényes értelmezések.

Arthur Schnitzler 1912-es darabját (eredeti címe: Bernhardi professzor) a bécsi cenzúra azonnal betiltotta. A Monarchia széteséséig tiltólistán is maradt. Berlinben viszont már megírása évében bemutatták, innen került át a legnagyobb német színpadokra, amelyeknek máig rendszeresen játszott darabja. Negyed százada, a Vígszínházban volt első és azóta is egyetlen magyar színrevitele.

Az előadást egy részben játsszák, hossza kb. 2 óra.

Bemutató: 2015. március 27.

Ajánlatunk


(...) A célom az volt, hogy egy pesti kültelki históriát vigyek a színpadra olyan primitíven, olyan naivul, ahogy az ilyen meséket öreg asszonyok a külső Józsefvárosban mesélni szokták. Ami szimbolisztikus alak, túlvilági személy itt előfordul, a mögé nem akartam több jelentőséget rejteni, mint amennyit egy szegény csibész ad neki, mikor gondol rá.

Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, de az orvostudomány megalapítója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is heves vitákat vált ki.

"Egy hetvenhatéves színházi siheder, aki hat évtized után is mámoros boldogságban üti a zongorabillentyűket" - írta beszámolójában egy színházi blog két évvel ezelőtt, amikor Darvas Ferenc zeneszerző első szerzői lemeze megjelent, és a lemezbemutató koncertnek szintén az Örkény Színház adott otthont. Darvas Kristóf - a szerző egyik, szintén zenész fia, aki az album kitalálója, zenei vezetője és producere - már akkor sorozatban gondolkodott. Hiszen az elmúlt hatvan évben több száz olyan szerzemény, színházi rádiós és filmbetét dal gyűlt össze édesapja életművében, amely az adott előadásokban a nézőtéren ülőket gyönyörködtette, elgondolkodtatta és szórakoztatta, de felvételen soha nem jelent meg. És íme, a második lemez bemutatójához érkeztünk, ahol ismét páratlan zenés-színházi élményben lesz részünk. A dalszövegeket most is az elmaradhatatlan szerzőtárs, Várady Szabolcs költő jegyzi.

Ajánló


Előfordul: hulla, és annak fagyasztása, csontok, hányás, köpés, meztelenség, verekedés, felnőttfilm-részlet, kitört ujjak, kábítószer fogyasztása és terjesztése, méregkeverés, zászlóégetés (ja…

„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!